lördag 26 september 2015

Mina fem bästa julkalendertips1. Håkan Bråkan (2003)

Min favoritjulkalender. Den har allt jag vill ha i en julkalender; humor, bra skådespelare, snö, julmusik och julstämning, och så passar den bra för hela familjen. Jag tror att jag hade en perfekt ålder inne (10 år) för att uppskatta Håkan Bråkan när den visades på TV under julen 2003, och upplevelsen från då sitter liksom kvar. Därför kan jag idag, i vuxen ålder, nog uppskatta den lättare än vad de som var vuxna då, och bara såg den som en misslyckad uppföljare till Sunes jul, gjorde.

Handling: Tillvaron för familjen Andersson är inte riktigt som den brukar. Familjens klippa, mamma Karin är inte hemma så ansvaret ligger på pappa Rudolf. Fast det är visst inte så lätt att ta hand om tre barn själv, särskilt inte om man heter Rudolf! För han måste vara världens klantigaste pappa och Håkan är alldeles säkert världsmästare i busighet! Och vad gör man när det varit inbrott och till och med kylskåpet är borta? Och vad gör man nu när alla pengar är slut? Hur ska man kunna köpa julklappar? Och när ska mamma komma hem egentligen? Tänk om hon är kidnappad!
2. Sunes Jul (1991)

Här är det inte Håkan utan storebrorsan Sune som har huvudrollen. En underbar julkalender och jag har ungefär samma motivering till denna som till Håkan Bråkan (förutom det där med åldern, jag var ju inte ens född 1991). Egentligen delar de lite på första platsen. Väldigt rolig och mysig med härliga karaktärer och grymma skådespelare.

Handling: En vanlig svensk jul i en vanlig svensk familj, är inte alltid helt lätt. Åtminstone inte om man ska tro Karl Sune Rudolf Andersson. Att följa Sune och hans familj i deras julförberedelser leder till massor med skratt. Vi får bland annat följa med Sunes familj när de ska äta julbord på en restaurang. Ingen har fått äta något på flera år, nästan, för att spara sig. Men pappa Rudolf kan inte låta bli att köra sitt cowboytrick med cigarettändaren och det börjar brinna förstås. Julen närmar sig och Sunes familj ska julbaka. Pappa Rudolf har lovat att ta hand om knäcken i år. Det slutar med att han får bygga om halva köket! Pappa Rudolf tar även med sig barnen ut för att hugga en julgran. Men det är ju förbjudet! Och precis när de ska binda fast granen på biltaket kommer skogsvaktmästaren. Måste de fira jul i fängelse nu?
3. Gubben Pettson - Tomtemaskinen (1993)

Med julpynt, julbak, julstök och snö blir den här julkalendern är en av de absolut mysigaste. En sådan lugn, trevlig och mysig stämning genom hela serien. Och Findus är ju bara för härlig!

Handling: Julstöket pågår som bäst hos den egensinnige gubben Pettson och hans busiga katt Findus. Pepparkakor ska bakas, gran ska huggas, julklappar ska tillverkas och julstädningen ska klaras av. men kan det bli någon jul om man inte är säker på om tomten ska komma? Findus är mycket bekymrad tills Pettson dyrt och heligt lovar honom att de verkligen ska få besök av tomten på julafton. Då blir det istället Pettson som får bekymmer. Findus är inte den typen av katt man kan göra besviken ostraffat. Har man lovat att tomten ska komma, får man se till att det blir så. Även om det innebär att man i hemlighet får uppfinna och bygga en alldeles egen tomtemaskin.
4. Tjuvarnas Jul (2011)

Det bästa med den här julkalendern är de fina miljöerna som den utspelar sig i. Jag älskar att den utspelar sig på 1800-talet och inte i modern tid. Bra skådespelare, snö, jul och trevlig underhållning.

Handling: Tjuvarnas jul utspelar sig i under en kylslagen decembermånad i slutet av 1800-talet. Madame Bofvén leder en ökänd tjuvliga som i folkmun kallas för Klappsnapparna eftersom julen är deras högsäsong och julklapparna deras byte. Tjuvligan är nu i full gång med sina förberedelser, kofötter ska putsas, dyrkar plockas fram och tjuvnästet pyntas med falska sedlar. Bland tjuvarna finns Bongo, Skuggan, Trollet och så Kurre förstås. Kurre är stans klantigaste ficktjuv och uppväxt i ligan, som blivit hans familj. En dag står ett övergivet barn med en lapp i näven utanför Kurres kyffe. Det är hans okända dotter Charlie.
5. Julens Hjältar (1999)

En julkalender med julstämning genom alla sina 24 avsnitt. Jag älskar hur de ständigt sjunger och försöker känna julstämning där nere i soprummet. Och garntomtarna är så söta. Julaftonsavsnittet är höjdpunkten, helt underbart!

Handling: Det lackas mot jul. Förberedelserna är i full gång hos den julälskande familjen och julgransprydnaderna i sin låda plockas ner från vinden. Genom en olyckshändelse trillar Julsakslådan ut genom fönstret och hamnar i soprummet där många faror hotar.
Den största faran av dem alla är Stora Tuggen - sopbilen som kan innebära slutet för julsakerna... I röran i soprummet finns också en annorlunda figur, som kallar sig för Julhund. Är han verkligen en Julhund? Tillsammans beslutar de sig för att till varje pris ta sig tillbaka till lägenheten igen. Men hur ska det gå till?

Summering:

Vad har då alla dessa julkalendrar gemensamt som gör de så himla bra? Jo, följande: 
Snö & julpynt. Det är till stor del tydligt att kalendrarna utspelar sig på vintern och under juletid.
Julstämning för hela familjen. Jag anser att samtliga av dessa kalendrar passar utmärkt att avnjutas av hela familjen, vuxna som barn.
Julmusik. Antingen så är det en radio som spelar eller någon som sjunger.
Bra skådespelare. Rollerna görs bra och trovärdiga av både stora och små.


Vilket är ditt bästa julkalendertips?

10 kommentarer:

 1. Jag tror också att ens egen ålder spelar in. Min favorit är Trolltider och när jag ser och hör introt känner jag barndomens spänning så starkt! Jag gillar också de du nämner men även Greveholm och Pelle Svanslös.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Greveholm och Pelle Svanslös är stora favoriter här också.

   Radera
 2. Älskar sunes jul, mysteriet på greveholm och kaspar i nudådalen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, jag älskar dem också :)

   Radera
 3. Åh, Tjuvarnas jul är absolut en favorit här! Så himla mysig =)

  SvaraRadera
 4. Minns att jag gillade Julens hjältar och nu har jag kollat på några avsnitt tack vare dig! Minns inte att det var SÅÅÅ bra! Älskar den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, vad kul! Men ja visst är den härlig!!

   Radera
 5. Är ingen julbloggare, men detta är tredje året jag följer din julblogg :D så himla mysig och bra stämning! Tänkte bara höra, det är ji flera andra julbloggare som har ett instagramkonto, har du det? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, vad roligt att få höra :D Tack! Ja, nu har jag faktiskt ett @johannasjul ;)

   Radera